16 juni 2016

Het sjoelbak syndroom, waarom Henk, Ingrid & Mo afhaken

Er is misschien wel een gaatje of een deur bij de overheid, maar je moet het spel maar net kunnen en willen spelen, en het maakt het voor velen onbereikbaar om mee te doen.


Denk aan het instrument 'inspreken' in de gemeenteraad. Ik had er voor 2016 nooit van gehoord. Inmiddels weet ik dat dat een van de manieren is om 'het spel te spelen'. Maar je moet het maar weten. Ik kwam er achter. De kans dat de Syrische vluchtingen familie die tegenover me wonen op de gallerij, dit weten, is miniem. De kans dat ze, ook al zouden ze het weten, ook echt gaan inspreken nog kleiner.


Het systeem is bedacht  door hoog opgeleide, waarschijnlijk vaak witte mannen. Daarmee is het 'participatiesysteem' vooral geschikt voor hen, die zonder probleem hun bek open durven trekken.  Maar werkt het niet voor Henk, Ingrid of Mo. Hun klacht, die net zo goed een net zo te waarderen leefverbeterwens of -idee in zich heeft,  past niet in het gaatje wat een 'Notitie' verwacht. Of een melding via de website 'MORA-melding', of..... Je moet het maar weten, je moet het maar willen, je moet het maar kunnen. De barrieres voor participeren zijn ongelijk verdeeld. Vaak naar Kleur en Klasse.


Nu is er wel tegenwoordig het 'Wijkgericht werken'. Daarbij is er een buurtmakelaar van het stadsdeel die helpt coordineren en verbinden. Bij ons in de K-buurt is dat Gracia Clijdesdale. Wat die eigenlijk doet is helpen de gaten aan te wijzen. 'Op welke deur moet je kloppen bij de overheid?' Ook probeert ze nog om 'achter de gaten van de sjoelbak' de verkokering tegen te gaan tussen diverse operationele stafdiensten door daar kruisverbanden te leggen. Maar het zijn noodverbanden. Dat zal zo blijven zolang er niet ECHT gekanteld wordt bij de overheid en 'gebiedsgericht werken' de primaire organisatie dimensie wordt. Denken en werken vanuit de klant ipv vanuit het productiesysteem. Maar dat onderwerp verdient een eigen blogpost.


Terug naar de sjoelbak: Wat Wijkmakelaar Gracia NIET kan doen, is bewoners helpen het spel te spelen. Dat 'raadsadres' te schrijven, de klacht te formuleren, een subsidieaanvraag te maken, de MORA melding in te vullen.
Natuurlijk willen we graag een ander systeem (andere blogpost)  Maar zolang het er is moet er hulp worden gemobiliseerd aan de kant van de burgers om hen te helpen het spel te spelen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten