26 september 2016

De straat op....het KAN wel...ZELFS in de K-buurt


Er is een enorme onverschilligheid, zelfs achterdocht bij de mensen in de wijk. 'Mike, waar maak je je druk om, het maakt toch niets uit'. 'Ze' hebben alles al besloten. Veel mensen in mijn flat voelen zich als 'Woonvee'. Echt, ik heb de term niet zelf bedacht. Ze worden aan alle kanten gevraagd 'te participeren' en er wordt vaak en aandachtig naar ze geluisterd, maar daar wordt dan vervolgens weinig mee gedaan. Zie ook de blogpost 'het sjoelbaksyndroom'

Ik hoorde aan alle kanten. 'Je krijgt mensen nergens voor de straat op in deze buurt'. Toch maar uitgeprobeerd. Als alle andere mogelijkheden van partciptatie zijn uitgeput en je ten einde raad bent. Zo werden we in Flat Klieverink in de zomer van 2016 overvallen door een herinrichting van de openbare ruimte om de flat waarin de laadlos aan de achterzijde zou komen te vervallen (terwijl bewoners willen dat de bedrijfslogistiek van o.a. de supermarkt en het cafe aan de plint gescheiden moet kunnen plaatsvinden van bewoners en kinderen die de flat in en uitlopen aan de voorzijde)  Ook bedacht stadsdeel in een soort 'heropvoedingsgedachte' dat het zin zou hebben de vuillocatie recht voor de voordeur te plaatsen, want dan zouden bewoners beter vuilgedrag gaan vertonen. Op zich een niet onlogische gedachte, behalve dat dit experiment al bij twee andere flats was geprobeerd en jammerlijk mislukt. Althans, het beter vuilgedrag. Wat wel is gelukt is dat de bewoners met de overlast van bergen vuil recht voor de ingang zitten.

Flat Klieverink was boos. Die boosheid is omgezet in daden. We zijn naar de vergadering van het stadsdeelbestuurscommissie gegaan en met tape op de mond op de Tribune gaan zitten. Het kan dus wel. Of het zin heeft gehad? Daarover is het laatste woord nog niet gezegd en dat leest u in een andere blogpost.



Idem voor de bouwplannen voor K-midden (zie blog 'van bebouwingsbeleid' naar leefbaarheids beleid) De buurt werd overvallen en had in september 2016 ongeveer een maand de tijd om een ontwerpbestemmingsplan, wat als beoogd doel 'zo snel mogelijk leges ophalen' heeft/had, en als uitkomst zou hebben dat de K-buurt forever een voorraad woningen zou zijn ipv een leefgemeenschap met een eigen centrum, een stadsdorp, gewijzigd te krijgen. Hoe krijg je mensen DAAR de straat voor op, het is ZO abstract? Dus iets anders geprobeerd. In deze buurt spelen kerken een grote rol. Als teken van verbondenheid en protest hebben mensen van verschillende geloofsgemenschappen en gezindten samen gestaan en zo een protest laten blijken. Moslims hand in hand met Adventisten, Katholieken e.a. Het is gelukt. Het kan dus wel. Of het zin heeft gehad? Daarover is het laatste woord nog niet gezegd en ook dat leest u in een andere blogpost.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten