11 december 2018

Video: van 'Participatie' naar Samen de Stad bouwen


Vaak wordt ons -door ambtenaren- gevraagd ‘hoe representatief zijn jullie?’’ Vandaar eens deze video gemaakt.



'Participeren' heeft als woord inmiddels alle hoeken van de kamer gezien. Waar het om draait is de samenleving in kracht te zetten omdat de samenleving van onderop oplossingen biedt die de verkokerde overheid en het neoliberaal kapitalisme niet weten te bieden.

In deze video wordt een ontwikkeling als buurtontwikkelplatform Hart voor de Kbuurt in een breder kader geplaatst, ook in de context van het coalitie akkoord en de herwaardering van commons, en waarom de overheid moet voorkomen participatie te bezien vanuit haar eigen perspectief omdat dat de oplossing niet biedt. Die oplossing zit niet zozeer in beter betrekken en meebeslissen, maar in het maatschappelijk veld krachtiger maken en in staat te stellen bottom-up zaken aan te pakken.

‘’Mensen HOUDEN echt van Zuidoost’’ zei onze stadsdeelvoorzitter recentelijk. En precies daarin ligt de sleutel van de oplossing. Die zorg-energie in de samenleving aanboren. Unleash that power. In een transitie van representatieve democratie naar contributieve democratie. En dan is de vraag ''wie vertegenwoordigen jullie?'' ineens niet meer zo relevant maar draait het vooral om ‘’hoe kan de overheid het sociaal weefsel helpen versterken door zelf-organisatie en initiatief van onderop te bevorderen en steunen-zonder-te-sturen’’ opdat we kunnen gaan van consument van de stad naar producent van de stad.

++++

Als video-productie is dit een try-out. Reacties zeer welkom, bv hier of HartVoorDeKbuurt@gmail.com of via https://www.facebook.com/HartVoorDeKbuurt/posts/615696422214326

Mocht het nodig of gewenst zijn dan wordt met liefde een 2de versie gemaakt op basis van die reacties.
Ook wordt geprobeerd een aantal onderwerpen apart verder uit te diepen.
Uit liefde voor 1104, voor Zuidoost en onze stad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten