16 november 2019

''We horen vooral graag de stille bewoners...''

Ja, want die weten nog niet hoe de hazen lopen, hebben geen dossier kennis en dan kunnen we als gemeente makkelijker wegkomen met wat we vervolgens uit de participatie grabbelton plukken.


De kans dat stille bewoners uithoudingsvermogen hebben om de gemeente ook echt te houden aan resultaat van hun inbreng is een stuk lager. Ze zijn gewoon veel makkelijker dan die sleutelfiguren die door de wol geverfd zijn en al jaren bezig zijn die stille bewoners een ECHTE stem te geven, een stem die ergens toe leidt. Het is niet voor niets dat ze sleutelfiguur zijn. Omdat ze vaak een stem geven aan hen die je te vaak niet hoort of ziet. En ze helpen de overheid scherp te houden.Geen wonder dat de overheid ze graag weg zet onder de term ''usual suspect'' Nee, ik verzin het niet!


En als je die actieve bewoners al niet wilt horen, hoe ga je die stille bewoners dan motiveren?


Het onderwerp kwam ter sprake bij de behandeling van gebiedsplannen in Zuidoost.


Er is recent een interessant rapport uitgekomen [ Lager opgeleiden voelen zich te min om te participeren in burgerinitiatieven https://www.socialevraagstukken.nl/lager-opgeleiden-voelen-zich-te-min-om-te-participeren-in-burgerinitiatieven/ ]







waarin hobbels staan voor mensen aan de onderkant van de maatschappij om te participeren. Is dit waarom bij een recent lotings experiment van de gemeente Amsterdam van de 200 gelote stadsgenoten er maar 38 zijn komen opdagen [ondanks dat ze uitgenodigd werden naar de residence van de burgemeester en echte directe toegang tot wethouders kregen]?


Als je loot - maar niet naar alle 200 toegaat en hun input opneemt, maar luistert naar de 38 die naar voren stappen - zit je dan toch weer niet met een zelf geselecteerd publiek wat het hele idee van een loting onderuit haalt.







De beste manier om de stille bewoner een stem te geven is hen te voorzien van iemand die ze een megafoon levert. Een beetje zoals een advocaat de belangen van een cliƫnt behartigt om door het systeem te laveren. Die megafoons hebben een naam: Sleutelfiguur.


Bij Hart voor de K-buurt gaan we actief op zoek waar we kunnen helpen wie niet gehoord wordt.


Voorbeeld #1 Een LaadLos aan de achterzijde van een de flat

Deze LaadLos werd weggehaals waardoor oa een Ghanese ondernemer dreigt zijn toko te moeten opdoeken. En gehoord worden heeft hier niets met betere beleidsvorming te maken, aan beleid ligt het niet. Er wordt gewoon haaks op beleid uitgevoerd. We zijn inmiddels al 3 jaar bezig met deze casus, maar het lijkt er van te komen dat er een LaadLos kan terug komen.


www.bit.ly/KlieverinkLaadLos







Voorbeeld #2 Jongeren een eigen Honk?

Wat willen jongeren? We geven de jongeren een videocamera, maar verder maakten ze het helemaal zelf,  het is hun video http://bit.ly/jongerenhonk , hun stem,






wij brengen het vervolgens naar de juiste plekken zoals tijdens het VerKiezingsdebat 2018.




Er is nu een keetcomplex aangeschaft dat in 2020 operationeel zal worden...





Voorbeeld #3 Op weg naar een African Cultural Heritage Centre

Mensen  in onze bubble voorzien graag in onze eigen behoefte. Is het daarrom dat de Afrikaanse gemeenschap in Zuidoost al 10 jaar lang ook een eigen plek zoekt voor interactie en community verbetering, een African Cultural & Heritage Centre.

Reden om hen tijdens het WeMakeTheCity* Kraaiennest een (AT5) megafoon te fixen.














Bij Hart voor de K-buurt willen we de buurt samen beter maken voor allemaal, maar dat betekent dat we vooral aan de achterkant moeten beginnen. We zijn continue aan het experimenteren hoe we van stille bewoners actieve bewoners kunnen maken. Activeren. Daarom noem ik mezelf niet ‘’buurtactivist’’ maar liever altijd ‘’buurtactiveerder’’. De zorg-energie van anderen koesteren en aanwakkeren. Want iedereen heeft wat en kan wat.



Natuurlijk is er een verschil tussen actieve bewoners die opkomen voor eigen belangen, interesses en stokpaardjes van rechtsboven en hen die juist anderen helpen en linksonder een stem geven. Waarschijnlijk werd dat ook bedoeld in het voorliggende concept gebiedsplan. Maar het is wel belangrijk dat onderscheid te maken.


Koester dus de sleutelfiguren die juist de stille bewoners een stem geven. In plaats dat stille bewoners ergens een keer wat mogen zeggen en zo onderdeel worden van een systeem wat vooral op legitimering en proces is gefocust, en in dat kader graag nieuwe tickboxjes wil kunnen afvinken. De stille bewoner een echte stem geven is belangrijk, omdat het vaak de kwetsbare bewoner is. Paradoxaal loopt het vaak via figuren die je al eerder hebt gehoord.


Peace








PS wie zou denken dat sleutelfiguren vooral voor eigen belang opkomen ipv voor algemeen en maatschappelijk belang, zegt meer over de eigen bril waarmee de wereld wordt bezien dan over het onderwerp van discussie. Er zijn er velen die hun tijd, kennis en kunde inzetten voor anderen. Een prachtig voorbeeld van solidariteit vind ik nog steeds dit inspreken in de stopera waar een bewoonster uit Kleiburg een stem geeft aan een bewoonster uit Klieverink https://youtu.be/n_6NAj-zizI










Geen opmerkingen:

Een reactie posten