8 november 2020

GBUURT Fraude - wordt de vinger nog op de echte zere plek gelegd?



Eerder dit jaar verdween er een ton aan subsidiegeld in wat gezien werd als het buurtplatform van de Gbuurt. Een soort tegenhanger van Hart voor de Kbuurt. Maar dan niet een organisatie van onderop, maar een vanuit de overheid aangezwengeld platform. https://youtu.be/2NsCb6fjmdQ?t=29 

Er is nu een onderzoek gedaan: https://www.nu.nl/amsterdam/6088873/verduistering-van-subsidiegeld-g-buurt-kwam-door-te-open-kaders.html

Hmmm wat een nonsense... natuurlijk heeft werken met vertrouwen het mogelijk gemaakt dat de fraude kon gebeuren, maar het is niet de reden dat het gebeurde. Daarvoor moet je toch echt de kijken naar hoe deze groep tot stand is gekomen en aan de slag is gegaan, met welke bezieling, drijfveren, insteek, organisatie , en naar het gebiedsteam wat heeft aangezwengeld en top-down aan het regisseren is geslagen. En, kaders of niet, Het ambtelijk team heeft ontzettend veel begeleiding gegeven. Ook DAT had de fraude moeten kunnen voorkomen. Wordt dat genoemd?

Bij ons, Hart voor de Kbuurt, was /is hetzelfde kader. En geen fraude. Het ligt dus niet alleen aan dat kader. En overigens hier geen begeleiding door gebiedsteam, we zijn geheel bottom-up aan de slag gegaan.

Gaan we nu eindelijk de echte les leren, geen top-down aangezwengelde bewoners-initiatieven, of wordt dit weer een opzij kijk exercitie en blijft de root cause onbenoemd: een team dat door externen bij elkaar is gehaald en geformeerd. 

Zoek waar de bezieling is en zet dat in kracht, in plaats van als overheid te proberen bezieling te creĆ«ren.  

Wordt er nog een vinger gelegd op de achterliggende dynamiek en rol gebiedsteam? of wordt het op de kaders gegooid en de bewoners en blijft de rest onbesproken?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten