1 november 2021

Doen en kijken wat werkt, ipv veel praten over wat werkt

Bij Hart voor de Kbuurt proberen we echte verandering voor echte mensen in de echte wereld te brengen door concrete acties te koppelen aan algemene uitspraken als ''het moet beter''. Oplossingen voor problemen bedenken en die ook gaan doen. 

 

In Zuidoost hebben we er soms een handje van vooral veel buzz-woorden rond te pompen. Ja het moet inclusiever, duurzamer, community wealth building, etc maar breng dat vooral in praktijk ipv te zeggen dat het moet gebeuren. Geef het handen en voeten en doe wat. Er zijn gelukkig vele maatschappelijke initiatieven in Zuidoost waar de mensen echt de handen uit de mouwen steken.

 

Zoals de directeur van het Masterplan Zuidoost, Saundra Williams laatst zei: ''we moeten van grote woorden naar grote daden''. 

 

Nu zijn sommige daden die we doen misschien maar kleine stapjes, maar elke reis begint met de eerste stap. We vinden het belangrijk niet verlamd te raken door kleine dingen niet te doen omdat er ook nog grotere dingen gedaan zouden moeten kunnen worden, dat is namelijk altijd zo  (maar die vervolgens te vaak alleen onderwerp van gesprek blijven en zo blijven we hangen in praten over doen) . Er liggen flessen als wapens bij sneldrank in ons winkelcentrum. Gelukkig zijn er buurtbewoners die in actie komen en de winkel aanschrijven, is er een artikel in Parool. Dat laat onverlet dat er een heel domein is van geweld in video-games, de netflix serie Squid-games etc die ook vreselijk zijn en invloed op de kinderen hebben, en waar we eindeloos over kunnen praten, maar begin gewoon met wat al wel kan. 

 

Wat helpt om van praten over doen naar doen te gaan is simpele actie lijstjes maken.



 

Als lerende organisatie vinden we het ook belangrijk terug te kijken en terug te koppelen. Niet alles lukt. Zo hebben we deze dia als terugkoppeling laten zien afgelopen week op de bijeenkomst van onze raad van bewcom’s K-buurt die we 2x per jaar houden. Het rijtje link is nog van onze veiligheidstop 2019. Daar hebben we toen met vele stakeholders convenanten ondertekend. Het duurt wel even, maar veel is inmiddels ingelost. 

 

Het rijtje rechts is van deze maand van de veiligheid. Niet alles is helemaal gelukt. Maar veel wel. 

 

Waarom niet alles? Omdat andere dingen er soms tussen komen, capaciteit uitvalt, of dingen gewoon anders gaan. En sommige dingen komen ineens op je pad, zoals die wapens-als-drankfles bij de snelddrank. Dat is dan weer een actie die niet op het lijtje stond maar er wel bij is gekomen

 

Dus handen uit de mouwen, DOE iig iets, op naar andere acties die de buurt beter maken. Zo proberen we als Hart voor de Kbuurt samen te bouwen aan de buurt van de toekomst. 


PS

Wat (nog) niet is gedaan:

  • bijeenkomsten ''verdachte situatie herkennen'' >> bleek te weinig animo voor
  • Lichtborden politie met ook opwekkende mededeling >>Bleek geen animo voor bij gemeente
  • Dagelijkse veiligheidstips>> zijn wel gescherven, maar capaciteit bij HvdK werd weggezogen met een actie over prullenbakkennood
  • MysteryGuest inbraakschouw>> duurt langer om te regelen, capaciteit intern had te maken met familie omstandigheden
  • Meld Misdaad Anoniem>> Flyers vanuit gemeente bleken niet te leveren, kan later in het jaar mogelijk nog
  • Petitie Masterplan aandienen>> Nog niet aan toe gekomen, komt nog


Wat extra is gedaan

  • actie tegen wapentuig in etalage sneldrank https://1104enzo.nl/buurt-in-actie-tegen-wapentuig-in-etalage-sneldrank/
  • Whatsappgrp Switi Wonen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten