11 januari 2017

Maak participatie geen doel op zich, zet leefbaarheid, resultaat voorop!

Participatie klinkt mooi, maar is een policy-doelstelling van de overheid. Ga aan de kant van de bewoner staan. Maak leefbaarheid de doelstelling. Als participeren in dat kader ook echt resultaat heeft, zul je zien dat de participatie-graad  als vanzelf, en duurzaam, omhoog gaat.

Het is net als met innovatie in het bedrijfsleven; te veel bedrijven proberen innovatief zijn. Het is de verkeerde insteek. Ze moeten focussen op ‘betere bediening van stakeholders’. Dan worden ze vanzelf innovatief.

Zo is het ook met Participatie. Terwijl stadsdeel vaak druk bezig lijkt met ‘adopteer een vuilnisbak’, en liever door 10 dan door 5 mensen, zijn bewoners allang bezig hoe vuil voorkomen kan worden en er minder vuilnisbakken nodig zijn. Maar vinden daarin dan geen steun want dat gaat tegen de participatiedoelstelling van 'meedoen'. Draai het om! Leefbaarheid en resultaat voorop, niet het proces.

Daarom noemen we ons plan Boost de buurt, 100% organisatiegraad ‘vernieuwende participatie’ Omdat het ons gaat om resultaat in leefbaarheid, niet om meedoen voor de vorm. Niet om het sjoelbakspel te spelen, maar om te scoren.

  • Een zebrapad bij het winkelcentrum waar de buurt allang op wacht
  • Een LaadLosplek bij bedrijven Klieverink die wordt weggetekend door ambtenaren die zelf het hoofd niet boven water hoeven te houden en wiens kinderen niet in de flat leven waar bedrijfslogistiek en bewonersverkeer ineens niet meer gescheiden kan plaatsvinden. 
  • etc

Mensen zijn het echt zat! En, op enkelingen na, haken af.

#WijWonenHier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten