15 januari 2017

Gay Refugees en de nieuwjaarsrecepties

Nieuwjaarsrecepties. Wie kent ze niet? U, de lezer van deze blog, vast wel.
In flat Klieverink waar ik woon? Niemand!

Het is een voorbeeld van het soort impliciete kennis waarvan mensen die iets weten niet eens meer weten wat ze wel weten, en wat dat betekent hoe anderen zijn uitgesloten van ‘het systeem’ van networking opportunities en routines die onze maatschappij doen draaien.

Als experiment heb ik daarom een overzicht gemaakt van alle nieuwjaarsrecepties die ik online kon vinden en dit overzicht in onze liftvitrine gehangen en door de buurt verspreid via Facebook en per email aan andere bewonersorganisaties om met hun bewoners te delen.

Zou het niet mooi zijn als meer mensen uit onze K-buurt een gezicht laten zien op dergelijke evenementen en zo contacten opdoen, voor hen, en voor onze K-buurt om de buurt en alles wat daar gebeurt‘op de kaart’ te zetten?

De kans dat dit gebeurd is niet heel groot maar ook al gebeurt het niet, alleen al het feit dat mensen het bestaan te weten komen van dit soort participatie instrumentarium is al winst. Te vaak zijn het feestjes voor ingewijden. In het kader van vernieuwende participatie is het belangrijk dit soort zaken breder bekend te maken en open te stellen voor deelname.

Het ontsluiten van dergelijke informatie is daarom een belangrijk onderdeel van vernieuwende participatie (Zie blogpost informatie-ontsluiting, komt nog)

Een long shot misschien....maar toch.... een simpel voorbeeld: In mijn  flat wonen enkele LHBT vluchtelingen uit het midden oosten die recent een support organisatie voor LHBT refugees in hun land van herkomst zijn begonnen. Dit zijn mensen, het soort doelgroep, die er baat bij hebben om het bestaan van ‘nieuwjaarsrecepties’ te leren kennen en ze te bezoeken. Niet met een directe pay-off op het oog, maar wel om hen te helpen de noodzakelijke ‘context’ te verkrijgen om effectiever te kunnen deelnemen en bijdragen aan de maatschappij.

Het is weer een voorbeeld waarom we naar betere sociale infrastructuur toewillen via bewonersoranisaties en ons plan '100% Organisatiegraad'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten