17 juli 2022

De kracht van Zuidoost en mooi voorbeeld van doe-democratie

 De kracht van Zuidoost! Welke boodschap had Margaret Nkansah voor de medewerkers van Royal Haskoning? 

We zijn een goed team bij Hart voor de Kbuurt en werken in de volle breedte zo inclusief mogelijk samen. Soms op manieren dat buitenstaanders zich bijna niet kunnen voorstellen. Het tekent de kracht van Amsterdam Zuidoost! Zo bezochten Margaret en Mike deze week de Amsterdamse vestiging van Royal Haskoning DHV om samen, en samen met Masterplan Zuidoost en Bureau Social Return (BSR) van de gemeente Amsterdam, een presentatie te geven en hun steun te vragen voor een Energie Wijk Transitie Hub in de K-buurt. In deze video de bijdragen van Margaret Nkansah uitgelicht. Kijk vooral haar gepassioneerde oproep vanaf minuut 7 : https://youtu.be/Ej-3O_O-Ru4?t=415 [ Video staat voorgesorteerd op die tijd ]

De hele presentatie video is te zien via www.bit.ly/videohvdkroyalhaskoning14juli2022

De slide presentatie staat online op www.bit.ly/hvdkroyalhaskoning14juli2022 maar is niet compleet zonder de mondelinge toelichting.

Mee-beslis democratie en/of de doe-democratie

Op een hoger abstractie niveau: bovenstaande actie vanuit bewoners, samen met gemeente, voor een wijktransitiehub is een mooi voorbeeld van democratisering, maar dan die andere vorm van democratisering,

niet democratisering als in de meebeslis democratie waar je in een bijeenkomst geeltjes mag plakken over beleidsprio’s of projecten, maar democratisering als in de doe-kracht ontginnen van de bewoners.

Bij democratisering wordt vaak gedacht aan meer mensen laten meebeslissen. Maar is ook die andere vorm van democratisering die helaas te vaak in alle discussies over democratisering zo vaak het ondergeschoven kind van de rekening lijkt te zijn: de doe-democratie. Bewoners die zelf samen de handen uit de mouwen steken om te zorgen voor mens, buurt, stad en wereld. Democratisering van de uitvoering zou je het ook kunnen benoemen. Het zit helaas te vaak in de verdrukking in alle discussies en het denken over democratisering, reden waarom van onderop in de stad de roep klinkt voor een buurtplatform recht, de roep voor de toepassing van het subsidiariteitsbeginsel [doe niet voor een gemeenschap wat een gemeenschap zelf kan (leren) ] en waarom buurtbudgetten model c / Zuidoost (buurt zelforganisatie versterking) zo belangrijk is overeind te houden, ondanks alle ruis die in de uitvoering daarvan is geïnjecteerd.Geen opmerkingen:

Een reactie posten