27 november 2022

Hoe organiseer je een doe-democratie ?

ONZE DOE-DEMOCRATIE ZELF-ORGANISATIE IN DE PRAKTIJK 

Donderdagavond hadden we meet-up van (een deel van) ons Kernteam, wat in essentie de gebundelde energie is van de samenwerkende energiebommetjes van de buurt, de dragers van wat bewoners programmatisch doen; van de buurt website www.1104enzo.nl tot De Oppasmoeders van Kraaiennest. tot ‘K-buurt Aardgasvrij’ en veel meer.

(Niet verwarren met, is dus een andere doorsnijding van de buurt actieven, dan de Kernen raad van alle bewonerscommissies/platformen per flat/wijkje die zorgen voor hun stukje K-buurt,en bewoners daar die elk half jaar bij elkaar komt. Er is dubbeling, Actieven zijn soms EN actief voor hun flat EN programmatisch. Het blijkt handig dit organisatorisch te scheiden. )Het Kernteam is zelfsturend orgaan van HvdK, en het belangrijkste kloppend hart van de buurt vwb de inhoudelijke/programmatische uitvoering van alles wat in de buurt door bewoners wordt gedaan,  Ik ben daar onderdeel en co√∂rdinator van.
Ook belangrijk. De organisatie als zodanig gaat nauwelijks over besluiten nemen wie wat moet doen, want bottom up werkt niet via mensen die dingen doen omdat ze het moeten doen omdat anderen hebben besloten dat ze moeten gebeuren. maar dingen gebeuren immers omdat mensen de handen uit de mouwen steken omdat ze het willen doen. Besluiten nemen zichzelf. Een optel som van dat waar de energie en intrinsieke motivatie zit met nog een beetje co√∂rdinatie en ondersteunings en catalysator-kracht. 


Ook belangrijk, doordat we een toezichthoudend stichtingsbestuur op afstand hebben, die er vooral is om te zorgen dat het kernteam zich tussen de lijntjes blijft bewegen en we als kernteam verantwoording aan kunnen afleggen, (dat bestuur gaan dus niet ‘’sturen’ want dat werkt toch niet in een bottom up organisatie) hebben we ook conflict oplossend vermogen ingebouwd. Er is escalatie mogelijk als er issues zijn. Ik zie dat vaak mis gaan in andere buurten waar niets anders is dan een amorfe coalitie, waar mensen vervolgens afhaken doordat er teveel praten-over-doen is ipv resultaat-dat-motiveert. Of er een stichtings bestuur is dat zelf uitvoerend gaat zijn, met als gevolg dat er niemand is om hen te checken, anders dan weer een onduidelijke amorfe groep waarvan het maar net afwachten is of die er samen uitkomt.


 Waar we als Kernteam over spraken?


ORGANISATIE VAN ONSZELF

BUURTBUDGET PERIKELEN

GEZAMENLIJKE ACTIVITEITEN UPCOMING

WERKWIJZE - WERKAFSPRAKEN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten