12 januari 2017

Maak ‘buurtzorger’, net als ‘mantelzorger’ een erkend en ondersteund concept/instituut.

De mantelzorger. Als concept uitgevonden in de jaren 1970.  Het heeft het mogelijk gemaakt dat er meer energie los komt vanuit de samenleving (en er wordt bespaard in de zorg) maar ook dat er voor de mantelzorgers een ondersteuning en erkenning mogelijk is die er anders niet zou zijn.Door het een naam te geven, kon er beleid op worden gemaakt. Niet meer weg te denken uit onze maatschappij.

Zelfs de Koning roemde de inzet van mantelzorgers in zijn kerst toespraak 2016.


De buurtzorger verdient niet minder. Zeker erkenning. En ook daadwerkelijke steun. Door het als label te gebruiken kunnen de professionals met de semi-professionals en vrijwilligers beter door dezelfde deur. De gebiedsmakelaars werken allang met de buurtzorgers, en weten intuitief wie het zijn.

Voor andere professionals en ambtenaren kan het moeilijker zijn. Die zien misschien eerder een 'megafoonburger’ terwijl het een participerende buurtzorger betreft. Door het etiket buurtzorger kan die blik verruimd worden. Ook kan er beter ondersteuning gemobiliseerd worden. (Zie ook blogpost Pro-Bono, Lo-bono or No Bono.) Ook in de K buurt zijn er kanjers van mensen die zich al jarenlang zwaar inzetten voor buurtverbetering. Dat wordt dan wel vrijwilliger genoemd, maar sommigen hebben het idee dat er roofbouw op hun goedwillendheid wordt gepleegd.

REACTIES? GRAAG!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten