19 februari 2017

2 Presentaties op 1 AB avond met tegenovergestelde boodschap over participatie

De StadsdeelZuidoost AB vergadering van 16feb2016 in Buurthuis Anansi begon met presentaties van twee ambtelijke teams. De tegenstelling kon niet groter zijn.


Het onderwerp van de eerste presentatie was weliswaar armoedebestrijding, maar ging er vooral over ‘hoe bereik je mensen, en dan vooral hen die normaal niet bereikt worden’. Het stelde ‘de bewoners’ centraal (1ste bullet: Leefwereld en behoeften zijn uitgangspunt) en men had een diepgravende analyse gedaan van het probleem alvorens met oplossingen te komen. Wat de kosten waren om uiteindijk 100 mensen te bereiken is niet onderdeel van deze blog maar op zich ook een interessant aspect. In ieder geval is er een grote effort gemaakt. Deze ambtenaren lieten bijvoorbeeld zien dat brieven sturen aan mensen NIET werkt. Iets wat we allang weten in onze buurt. Dat middel bereikt buitensporig vooral de hoog-opgeleide witte mensen in onze buurt.

De tweede presentatie ging over ‘verbetering van participatie’ (in het kader van Ontwerp Bestemmingsplannen) waar door SDZO een notitie over werd geschreven. De presentatie ging niet uit van de bewoner maar van ‘de procedure’, liet geen analyse zien van het probleem aan de kant van de bewoners, maar kwam wel met een aantal maatregelen/voorstellen. Een centraal element daarin is 'de informatieavond' waarvoor iedereen per brief (jawel!) zal worden uitgenodigd, (bullet 1: bewonersbrief participatietraject) De meeste andere verbetervoorstellen vloeiden daaruit voort zoals beter inlichten voor wie vervolgens op die infoavond was. Maar we weten allemaal dus dat het daar al mis zal gaan en een handje-vol betrokken gaat worden als we het niet als buurt anders aanpakken. En ook al zijn mensen wel 'briefgericht', 3/4 is allang 'participatiemoe'.

Frappant was verder dat juist de maatschappelijke onrust in onze K-buurt (over de bouwplannen K-midden afgelopen september) aanleiding voor de notitie was. We hebben gecheckt in de K-buurt of iemand gevraagd was om te reageren op een concept van deze Notitie. Niemand gevonden.  Dat is dan toch wel weer bijzonder dat nota bene over een notitie die over participatie gaat niet geparticipeerd kan worden. De reacties uit de zaal gaven dan ook de scepsis over de maatregelen weer.

Misschien moeten die twee teams eens met elkaar gaan praten? En misschien moet het Team Ruimtelijke Ordening en Planning eens met ons gaan praten? We zijn beschikbaar.

HartVoorDeKbuurt heeft in ieder geval een aantal suggesties op papier gezet waarvan we denken dat het de participatie enorm zal verbeteren. zie blogpost http://hartvoordekbuurt.blogspot.com/2017/02/als-de-heipalen-de-grond-in-gaan.html
(Voor de Notitie zelf zie www.bit.ly/NotitieParticipatieSDZO Onze reactie www.bit.ly/participatienotitiekbuurtinput )


Ook geeft het eens te meer de noodzaak aan voor de buurt zelf om een stap voorwaarts te maken in het organiseren van de participatie en initiatie Waarvan akte! De K-buurt heeft een plan
zie blogpost http://hartvoordekbuurt.blogspot.com/2017/02/van-strijd-naar-constructiviteit-k.html






Geen opmerkingen:

Een reactie posten