16 april 2017

Buro Wijde Blik onafhankelijk?

In het participatieplan van SDZO/ Buro Wijde Blik ( www.bit.ly/ConceptWijdeBlik en www.bit.ly/DefinitiefWijdeBlik ) staat dit buro ge-adverteerd als 'onafhankelijk'.  Dit is ook zo geformuleerd in de antwoorden op vragen ( www.bit.ly/aanvullendevragenwijdeblik) over het concept plan van de kant van de buurt.




De beslissing een communicatieburo in te huren, de selectie daarvan, de opdrachtformulering, het is allemaal eenzijdig door SDZO gedaan. (Dat het ook anders kan laat het voorbeeld van Makassarplein zien www.bit.ly/hetpleinalskantelpunt )






Bij het eerste contactmoment, 23 februari 2017, meldde de directeur van buro Wijde Blik 'het primaire belang van de bewoners' te zien en eerbiedigen. 'Uiteindelijk zijn het de bewoners die er de komende 50 jaar moeten wonen. Als de buurt niet wil dan melden we dat als uitkomst van de verkenningsrondje en geven we onze opdracht terug'.

Desondanks lijkt er toch al te worden 'doorgerold'  In vervolgbijeenkomsten wordt het bewonersbelang keurig gemarginaliseerd naast en tussen allerei andere belangen zoals toekomstige bewoners (alsof die echte een heel andere mening zouden hebben) etc.

Het mag inmiddels helder zijn dat de buurt een andere opzet wil. Er geen vertrouwen is in dit participatiemodel wat gebaseerd is op vertrouwen dat het maximale gedaan wordt met de input van de buurt.  Dat zal minimaal eerst een bouwen van vertrouwen vergen. Of een ander particpatiemodel.

Dat er ook andere modellen zijn werd ons helder nav gesprekken met een van onze samenwerkingspartners die ons steunen met expertise, de KNHM. (we zitten nu op nvo '2') Waarom ons dat nooit is aangereikt vanuit SDZO is ons niet helder.

Wel dat een gesprek wat we daarover zouden hebben met Team K-midden op 6 april 2017 werd 'ontpland', zonder mogelijkheid 'dit te repareren'. We werden enkel doorverwezen naar de uitleg van het conceptplan Wijde Blik op 13 april. De uitkomst van die avond is bekend www.bit.ly/blogpost13aprilvertrouwenafwezig De mogelijkheden en handreikingen van de buurt om samen te werken aan herstel van vertrouwen zijn niet van de grond gekomen. Integendeel, het conceptplan van WijdeBlik werd al definitief gemaakt en in gang gezet voordat onze vragen daarover waren beantwoord en er de gelegennheid was om de gevraagde feedback te geven.


De Wijde Blik mag dan geen enkel inhoudelijk belang hebben bij de stedebouwkundige uitwerking, ze hebben wel een belang bij de gekozen participatie-vorm. En daarin zit 'm de niet-onafhankelijkheid. Na het eerste contact heb ik op geen enkel moment gehoord dat ze zouden pleiten  bij stadsdeel voor grotere bewoners invloed. Terwijl dat dus wel mogelijk zou zijn.  ‘Wiens brood men eet, diens woord men spreekt?’.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten