31 januari 2019

De volksraadpleging: voorkomen dat dit instrument de tweedeling gaat versterken



Gister ingesproken in de Stopera  ( http://bit.ly/inspreken30jan2019kddvolksraadpleging)  bij Comm KDD (een D staat voor diversiteit, maar gaat die ook over ''inclusiviteit'', of is dat op zich ook een structureel probleem?)   waar men plannen heeft om meer referenda in te gaan voeren.


Op het eerste gezicht lijkt het echt prachtig, volksraadplegingen, totdat je dieper kijkt. De overheid stelt een vraag, als een soort hengelactie, en kijkt wie er naar voren stapt om te antwoorden, en dat is altijd een zelfgeselecteerd publiek, oneerlijk naar kleur en klasse, ook al wordt altijd met alle macht getracht meer mensen te bereiken en betrekken.

Ja, er zullen zeker meer mensen worden bereikt die eerder niet bereikt werden of meededen. Vanaf rechtsboven zal het naar linksonder gaan. Dat lijkt mooi. Maar we zitten hier met een kwantiteit / kwaliteit afweging. Qua ''kwantiteit'' zullen meer mensen meedoen met de besluitvoering, en die stem zal harder klinken, maar aan ''kwaliteit' (welke mensen ) worden de niet-meedoeners relatief daarmee op extra achterstand gezet, en wordt zo de tweedeling in de maatschappij extra vergroot.


Referenda zet mensen met meer sociaal en cultureel kapitaal nog meer op een voorsprong en zet dus kwetsbare bewoners op een relatief steeds grotere achterstand. Zeker in achterstandswijken zal dit instrument een enorme gentrification accelerator zijn, je kunt uittekenen wiens wensen het meest gehoord gaan worden, De stad wordt nog meer van de sterken. Het brengt een systeem verandering in gang die structureel de tweedeling in de maatschappij zal vergroten.

In de Kbuurt hebben we laten zien dat het ook anders kan


  • Breed luisteren
  • Diep luisteren
  • Zelforganiserend vermogen verhogen
  • Transparantie




Dit plaatje maakt pijnlijk duidelijk wat gebeurt als je het systeem hanteert ‘’stel een vraag en kijk wie er naar voren stapt’’. Dit, in een overwegend zwarte wijk als Kraaiennest, is niet acceptabel. Het laat zien dat er op systeem niveau structureel een probleem is.

in februari 2018 riepen we daarom een participatie staking uit. Voor een echte stem en inclusieve processen. Om hier verandering in te brengen.

Het instrument volksraadpleging zal op de ‘’stem’’ dimensie ongetwijfeld meer overhevelen naar bewoners. Maar als dat niet gepaard gaat met ook meer op de andere dimensie ‘inclusiviteit’’ dan is het netto effect dus een grotere tweedeling.

Zie daar de essentie van het probleem. (Hoe) gaat de wethouder dat oplossen ?




Inspreektext http://bit.ly/inspreken30jan2019kddvolksraadpleging
Insprekers Mike Brantjes https://youtu.be/KbmU4jIZKtY Carroll Sastro https://youtu.be/6lTR4iqaN50 , de raadsdiscussie https://youtu.be/NqNWX9p6VvA )



Geen opmerkingen:

Een reactie posten