21 maart 2019

Hoe verdeel je 610.000 euro als buurt.... ? nou...zo dus...




Als K-buurt zijn we de enige zogenaamde ‘’ontwikkelbuurt’’ waar bewoners zelf de participatie hebben vormgegeven om 610k budget voor verbeteringen in de Openbare ruimte te verdelen. Hoe? Zie hieronder de compilatie video van een hartverwarmende bijeenkomst op 6 maart 2019 waar we waar konden maken waar we voor staan  staan als Hart ❤ voor de Kbuurt: samen helpen de wensen van gewone mensen in de buurt voor de buurt een zetje te geven, hun zorg-energie te ondersteunen. En het gevoel dat je stem er echt toe doet eindelijk een echte stap verder in Zuidoost...

Met dank aan ''ontwikkelbuurten'', een voortraject vol hobbels,en kanjers in de politiek die ons er doorheen navigeerden, heel veel mooie mensen die meehielpen, kwamen we  tot een prachtige oplevering van een heel bijzonder traject ''Ontwikkel-je-buurt''

Hoe ziet zoiets er uit?

#1 Door in 2017 succesvol in te zetten, samen met Vyent, ervoor te knokken om K-buurt ook een ontwikkelbuurt te maken, wat in 2018 een eerste extra 610.000 euro opleverde voor fysieke verbeteringen in de openbare ruimte.

#2 Dat verdelen niet doen door in een zaaltje te gaan zitten en te vragen ‘’komt u langs om te vertellen wat u wilt (Wat altijd een zelf-geselecteerd publiek oplevert)”? maar door een systeem van breed luisteren, diep luisteren, zelforganiserend vermogen verhogen en transparantie naar de buurt.

#3 Door dat als proces (dus los van de inhoud, maar denk aan ‘’hebben we de belangrijkste groepen in de buurt wel gehoord, Hebben we belangenafwegingen wel gemaakt zonder onszelf te bevoordelen, dat soort dingen) te laten toetsen door de 4 democratisch gekozen Stadsdeeladviescommissie leden van Bijlmer Oost (Hoe verzorg je democratische legitimiteit aan een bottom-up proces van commoning: maak gebruik van wat er al is aan sociale en democratische infrastructuur, ipv weer een apart systeem op te tuigen)

#4 Dit leverde 6 maart een prachtige middag op, waar de ingebrachte wensen ‘’fysiek’’ werden uitgedeeld aan de mensen. Zie de stapel folders, een per project, om aan te geven aan de mensen dat ze nu eens WEL serieus genomen worden en hun wensen tot iets concreets gaan leiden en dat ze daar ook mede-eigenaar van kunnen zijn.

#5 En misschien nog wel belangrijker als innovatie dan het uitdelen van de folders, echte mensen krijgen echte wensen, is wat die middag op de muur hing (en online staat) Een overzicht van ALLE ingebrachte ideeën en wensen, ook die niet uitgevoerd kunnen worden en de ‘’Bijvangst’’. Omdat we denken dat het dit soort transparantie is wat Zuidoost dringend nodig heeft en Zuidoost heel erg kan helpen verbeteren.

Andere belangrijke inzichten: vormgeving en merkbeleving van het traject, etc etc



In compilatie video https://youtu.be/-0V2itYRTjo o.a.

# Prachtig krachtige woorden van Jeet vanuit zijn Hart voor de Kbuurt (vanaf 1min50)

# Uitleg van Mike over hoe participatie ‘’maar dan anders’’ in de Kbuurt eruit zag (vanaf 4min40)

# Een indruk wat zoal aan projecten in gang wordt gezet (vanaf 9min30)

# Eindwoorden van Bestuurder Dirk de Jager: ‘Kbuurt kan het... ’ (vanaf 12min15)


Naschrift: inmiddels , zomer 2021 hebben we geleerd
#1 dat er heel veel mooie dingen de buurt zijn verbeterd: https://youtu.be/ThXZtstrjrg

#2 Weten we dat je er niet bent met ophaalsessies en besluit, de uitvoering van al die project is wellicht nog weerbarstiger, we zijn er nu al 3 jaar mee bezig en lopen vaak tegen tenenkrommende uitvoering aan: https://youtu.be/mGg3UnD_1Fs 

#3onze ervaring van dit traject weten te laten landen in ons model van inclusieve opbouw participatie








Geen opmerkingen:

Een reactie posten