6 april 2019

Van ''pull'' naar ''push'' geldstromen











Laten we ons realiseren dat het aanvragen van geld op zich een hele barriere kan zijn, Voor de ‘’systeemwereld’’ klopt het: als je geld wilt kun je het aanvragen en dan is daar een proces voor.

In de echte wereld maakt dit het heel lastig juist voor de doelgroep die het meest steun kan gebruiken . We hebben dit recent weer meegemaakt met Fonds voor Zuidoost waar we zelf  ''schrijfhulp'' hadden geregeld - envan niet de minste kwaliteit - die er toch niet uitkwamen. (zie brief hieronder) 


Waar ik voor pleiten is ook een ander systeem: een omdraaien...van ‘’pull’’ (kunnen aanvragen) naar ‘’push’’ (gespot en ondersteund worden) support . In de ontwikkelingssamenwerking inmiddels een beproefd concept om de achterkant vd maatschappij te ondersteunen..



Brief aan fonds voor Zuidoost dd 31 maart 2019

beste mensen



We doen best veel bij Hart voor de Kbuurt. Zo ondersteunen we HiRadio en andere jongeren programma’s. Nu vallen die financieel een beetje om (eufemisme) , eigenlijk al 4 jaar lang dat ze goed bezig zijn. Die gasten werken lange dagen bij oa KFC en stoppen toch nog elke minuut en cent die ze vrij kunnen spelen in het helpen van jongeren uit de buurt. Ze zijn net weer aan het begin van een nieuwe batch DJ’s die ze willen gaan trainen, jongeren uit de buurt die ze een perspectief willen geven. Maar alles hier valt een beetje uit elkaar voor hen. Routers die de wifi moeten regelen, sloten op deuren die moeten voorkomen dat apparatuur gestolen wordt, koffie om de gasten aan te bieden, ga zo maar door.



Ik dacht dus aan Fonds voor Zuidoost. Ook vanwege een recente fijne kop koffie met Johannes die daar nog eens op wees. Ook omdat de indruk was blijven hangen vanuit de ZOmeetup dat het een heel simpele aanvraag zou zijn, een paar vragen invullen en klaar. Ik zag een deadline voorbij komen voor maart en ben in actiemode gesprongen om voor hen ‘’ invulondersteuning’’ te mobiliseren. Ze zijn super goed in hun kernactiviteit, maar schrijven is hoofdpijn en een stap te ver voor ze. Mensen zoeken geen workshop fondsen schrijven, ze willen hun kernactiviteit doen.



Nog mooier is dat een dergelijk proces ook een manier is om in een buurt solidariteit te kweken. Zo heb ik wat ik maar zal duiden als een ‘’zeer Hollandse’’ medewerker van de UvA die in Kantershof woont met een universitaire opleiding bereid gevonden te helpen de aanvraag op te stellen. Die kwam afgelopen week op een avond langs. Zo knoop je ‘’werelden’’ aan elkaar in een buurt. Ook een lid van ons Kernteam van Hart voor de Kbuurt die in wereld van ‘’coaching’’ zit en een HBO opleiding heeft, wilde het wel doen en heeft er naar gekeken.



Ik schrijf deze email om te delen dat beide het (nog) niet gefixt hebben. Het bleek te complex. Dat is natuurlijk allemaal begrijpelijk en ik weet zeker dat voldoende aanvragen jullie wel bereiken om je geld kwijt te kunnen...En ze hebben allebei aangegeven het nog wel weer te willen proberen, maar gewoon meer tijd nodig te hebben...maar toch ….dat geeft me aan dat er best wel een hobbel is….Hoe krijgen we (als maatschappij) nu geld bij de onderkant van de samenleving, juist bij dit soort initiatieven. Zou het niet mooi zijn als er een fonds is in Zuidoost die daarvoor is en die ‘’Fonds voor Zuidoost’’ zou heten?


Is er niet een soort ‘’invulbrigade’’ te bedenken om het proces om te draaien, die op afroep beschikbaar is en langskomt? (En voor alle duidelijkheid, dat is dus echt een andere propositie dan ‘’je kunt bij Venzo of Pozo een afspraak maken'' mocht het verschil niet helder zijn, dan bel me gerust voor uitleg! ) En dat kan ook op suggestie van heel iemand anders zijn die een initiatief gespot heeft wat ondersteuning verdient. Dus dat er twee opties zijn op jullie website: A het aanvraagformulier en B ‘’stuur svp iemand langs’’ waar je misschien B1 net als bij de KvK -website een datum/tijd kunt selecteren waarna iemand met kennis en kunde om een project ‘’te packagen’’ langs komt of B2 ‘’maak een afspraak met me’’


Dan zou het ook zo kunnen zijn dat er dan sowieso ter plekke eerst een kleine standaard ‘’scan/intake’’ van het initiatief gemaakt wordt, ook al is/blijkt het initiatief niet geschikt voor een aanvraag, dan is die scan er sowieso er wel. Dat is dan bv makkelijker dan op de MEAX zelf een profiel aanmaken. Waarmee er aan jullie kant door jullie een overzicht gemaakt kan worden van allerlei initiatieven die plaatsvinden, op locatie en op categorie filterbaar...die op een geo-kaart als een soort ‘’tapijt’’ van zuidoost weergegeven kunnen worden. Misschien wel samen met Venzo ea instanties. Zo snijdt het mes aan twee kanten want wordt ook inzichtelijk en ontsluitbaar wat er allemaal gebeurt lokaal, en per categorie, en kan meer verbinding tot stand komen…



Het is maar een idee,



Heel hartelijke groet,



Mike Brantjes


Geen opmerkingen:

Een reactie posten