20 februari 2017

Van 'Strijd' naar 'Constructiviteit': K-buurt leeft op: aan de slag!  Donderdagavond 16 februari: ‘ingesproken’ (je krijgt dan 3 minuten spreektijd) met Louis Cederburg bij de vergadering van StadsdeelZuidoost bestuurscommissie in buurthuis Anansi over het plan van de K-buurt om zelf aan de gang te gaan met de participatie en initiatie rondom bouwtraject K-midden. De tijd van ‘strijd’ voorbij, op naar ‘constructiviteit’. Een positief plan. Op 15 december hadden wij tijdens het eerste overleg met het team K-midden gevraagd en gekregen de mogelijkheid om zelf een plan op te stellen. De buurt bereiken via en met de buurt, op een manier die de hele buurt afdekt. En die alle smaken en kleuren die onze buurt rijk is een stem geeft. Die invulling geeft aan de moties om georganiseerde bewoners betrokken te laten zijn bij de uitvoering. En die niet uitgaat van ontvangen van en reageren op informatie van het projectteam, maar samen met ambtenaren aan de slag en ieder vanuit eigen kracht en kunde. (zie ook blogpost http://bit.ly/blogpostsamencocreeren ) Niet alleen doen wat juridisch noodzakelijk is, maar alles eruit halen wat erin zit! We hebben inmiddels vele experts die ons hierin begeleiden. (http://bit.ly/blogpostexpertise)

  Nadat we waren uitgesproken kregen we zoveel bijval vanuit de zaal dat we er zelf beduusd van waren. ‘DIT is wat we zoeken’ werd gezegd. ‘ZO hoort het!’ ‘Deze aanpak werkt!’  NAWOORD: sindsdien is bekend geworden dat de ambtenaren K-midden een extern communicatie buro hebben aangetrokken in plaats van de energie van de bewoners te omarmen en ondersteunen. Dit buro heeft een eigen plan gemaakt. Tijdens de presentatie ervan op 13 april 2017 bleek dat dit plan en de onderliggende insteek geen draagvlak heeft in de buurt ( http://bit.ly/blogpost13aprilvertrouwenafwezig ) Het plan van het communicatie buro bouwt bijvoorbeeld weer een eigen tijdelijk infrastructuur op voor dit onderwerp, inplaats van bestaande infrastucturen die de buurt heeft te versterken en benutten ( http://bit.ly/blogpost100procentorganisatiegraad ) en zo de fysieke inrichtingproces als vliegwiel te gebruiken voor sociale cohesie. 
  Het lijkt desondanks toch te worden doorgezet. Onnodige verspilling van overheidsgeld en buurtinzet, gedreven door een verkokerde overheid die geen doelen weet te combineren. Wat kun je doen als buurt? Wie het weet mag het zeggen-> Reacties zeer welkom

2 opmerkingen:

 1. Helemaal eens. Afz: een eerder afgehaakte, maar nu opnieuw geinspireerde bewoonster van de K buurt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor reactie. Alleen lastig als deze wens en intentie steeds niet wordt omarmd door de overheid die je als partner wilt in dit proces. We blijven het proberen echter!

  BeantwoordenVerwijderen