29 april 2018

De waarde van organisatie-graad in een prachtig praktijk experiment


Zojuist is hier een praktijk experiment uitgevoerd die het belang van organisatiegraad, zo dit überhaupt nog nodig is, prachtig laat zien.


De bewonerscommissies van 4 identieke torenflats in Amsterdam Zuidoost met elk ~160 voordeuren begonnen een handtekeningenactie.




De flats haalde verschillende hoeveelheden handtekeningen op

Flat Kouwenoord 40

Flat Kralenbeek 62

Flat Kempering 87

Flat Klieverink 111





Is dit nu een reflectie van verschillende ‘wensen’ van de populatie van elk van die flats?

Welnee. De flats zijn compleet hetzelfde qua samenstelling van de bewoners. Geen enkele reden andere wensen te verwachten, of andere houding tov ‘’autoriteit’’ vwb het uiten van een mening. Het verschil in aantal handtekeningen wordt hier prachtig verklaard door het verschil in organisatie-graad.


Kouwenoord als bewonerscommissie was pas gevormd, eigenlijk met de actie als aanleiding. Kralenbeek heeft wel een bewoners commissie maar deze rust op de schouders van individueel actieve bewoner(s), en zeker niet zo actief als flat Kempering waar een enthousiaste ploeg sinds een jaar met elkaar aan de gang is. Klieverink is hyper actief en georganiseerd. Het aantal handtekeningen correleert met de organisatiegraad van de flats, niet met de wensen van de mensen.


De volgende keer dat u kijkt naar ‘’de wensen van de mensen’’, factor dat in, stimuleer dan de organisatie van die stem, en neem de afwezigheid van een heldere stem niet als teken dat ‘’een wens’’ niet zou bestaan. Het kan zo maar zijn dat deze stem zijn weg niet weg niet weet te vinden, zeker in meer kwetsbare groepen die vaak minder ge-organiseerd zijn . Het belang van zelf-organisatie van onderop en groepen in kracht zetten kan niet genoeg benadrukt worden. Zorg dus dat groepen geholpen worden zich te organiseren als u oprecht geïnteresseerd bent daarin.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten