17 augustus 2019

Hoe het Stadsdeel een criminele bende liet ontstaan, en nu ...

Samenvatting: We zijn nu meer dan twee jaar bezig met de jongeren in de buurt vanuit Klieverink 73 en met veel tegenwind proberen te bouwen aan de kern van een talentontwikkelplek voor hen. Daarbij zijn we steeds ontkracht door stadsdeel , door in-actie en concrete tegenactie, Financiën ontzegd, kansen de kop in gedrukt. De jongeren moesten en zouden naar het buurthuis bij Swazoom, het officiele jongerenwerk in Zuidoost. Het gevolg is dat precies diezelfde jongeren die wij in huis hadden maar niet konden bieden wat nodig was, nu de criminele bende van de buurt zijn gaan vormen. Een door stadsdeel zelf gecreëerd probleem wat voorkomen had kunnen worden. Waar de buurt nu de wrange vruchten van plukt. Een ander zorgmodel is nodig






Wie ons kent, weet dat we al tijden bezig zijn met prioriteit nummer 1 van de buurt: de jongeren.







Toen Hart voor de K-buurt de beschikking kreeg over de ruimte in Klieverink 073 (‘K73’), zijn we meteen aan het werk gegaan om daar samen met de buurt faciliteiten voor jongeren uit de buurt te creëren. En dan hebben we het niet over jongeren die een stropdas dragen. Wat voor faciliteiten? Denk aan een studio, aan ‘rolmodellen’, begeleiding, structuur, muziek. Dit moest een voorloper worden, de ‘ziel’ van een meer permanente sociale infrastructuur voor een jongerenfaciliteit die jongeren niet ziet als een probleem, als jongeren die opgevangen moeten worden, maar als talent dat ontwikkeld kan worden. Dat wilden wij zijn: een springplank voor talentvolle jongeren (zie www.bit.ly/1104urbaninternational), een faciliteit die op de frequentie van de jongeren zit, die jongeren als klant heeft en niet de overheid als klant.

Dat was ongeveer twee jaar geleden. Zie deze foto’s van een aantal van die jongeren van die tijd.





Ondertussen werd ons elke faciliteit en ondersteuning ontzegd. De aanvraag voor KbuurtTV, etc etc werden allemal afgewezen. een sterker voorbeeld nog: wij wilden bijvoorbeeld Dherl Deekman en zijn project Toekomstmuziek aantrekken.  April 2018 zaten we daarover met hem en de gebiedsmakelaar om de tafel. Pas na lang aandringen ontvingen we op 6 december van dat jaar (2018) -- Jawel, dezelfde dag dat het DB bewoners vraagt de lead te nemen in processen -- het antwoord. Wat we eerder al mondeling hadden gehoord, werd nu formeel bevestigd: Dherl Deekman mocht het alleen doen als het niet bij ons in huis (in K73) gebeurde, maar in het buurthuis van Swazoom, het ‘officiële’ jongerenwerk. Het Stadsdeel wilde koste wat het kost alles dirigeren naar dat buurthuis en ons, de buurtenergie, ontkrachten. Zie de correspondentie (volledige e-mails) onderaan deze blog.


Van Hart voor de K-buurt aan Gebiedsteam, 16 november 2018



Van Gebiedsteam aan Hart voor de K-buurt, 6 dec 2018 (jawel, dezelfde dag dat het DB bewoners vraagt de lead te nemen in processen!)





Inmiddels zitten we als buurt met de door het Stadsdeel gebakken peren: er is een criminele bende ontstaan. Dezelfde groep jongeren die twee jaar geleden nog te redden was, is afgegleden en vormt nu probleem nr. 1. AT5 gaf er recent aandacht aan: https://www.at5.nl/artikelen/196598/wat-is-de-rol-van-drills-bij-fatale-steekpartij-zuidoost-ze-praten-niet-alleen-over-steken-ze-steken-echt





Wie treffen we in deze video van AT5 aan? Precies. Dezelfde jongeren waar we twee jaar geleden mee bezig waren om juist te voorkomen dat ze zouden afglijden naar de criminaliteit -- maar ten aanzien waarvan het Stadsdeel ons eerst meer dan een half jaar liet wachten, om ons vervolgens alsnog de deur te wijzen en ons alle (ook financiële) mogelijkheden te ontzeggen.





Het gaat er hier nu even niet om welke van de jongeren in de eerste 4 afbeelding hier te zien zijn. (De professionals zullen hen wel herkennen.) Uit eigen ervaring weten wij dat het om meer gaat dan alleen een een video maken. Er gaat inmiddels een harde kant achter schuil. Zelf heb ik bij de rechtbank met een van hen meegemaakt dat het om een afglijdend pad gaat.




De meest wrange issue is misschien wel dat de jongeren het zelf eigenlijk ook niet willen. Zij zitten in een soort systeem waarin alles leidt naar criminaliteit …

Maar zelf zitten we dus ook in zo’n ‘systeem’...Iedereen wil het goede en toch gebeurt het niet totdat het slecht is geworden.

Begin 2018 hielpen we de jongeren om zich te presenteren, op hun eigen manier.





We hebben ons gemeld bij de politiek en kregen op 28 februari 2018 de handen op elkaar voor een dergelijke jongerenfaciliteit tijdens het verKiezingsdebat






Eind maart 2018 zaten we bij de gebiedsmanager voor de K-buurt, die op 4 april de gebiedsmakelaar bij ons liet langs liet komen en aan wie wij vervolgens onze plannen uitlegden en om steun en samenwerking vroegen.


Pas een half jaar (!) later, op 8 oktober 2018, konden we -- na lang aandringen -- op gesprek komen bij het Stadsdeel met Bestuurder. Dat was een positief en constructief overleg en werd een traject overeengekomen.







Nadat wij op 8 oktober 2018 deze traject outline overeenkwamen met bestuurder Dirk de Jager, hebben wij acht maanden (!) geprobeerd in gesprek te komen met de ambtenaren die samen met ons dat traject moesten gaan uitvoeren. Maar we hoorden steeds niets.  Inmiddels waren anderhalf jaar verstreken - en zijn de jongeren afgegleden naar de criminele schroothoop. Onze e-mails werden niet eens beantwoord.

Tot recentelijk. Of we ons alsjeblieft hals-over-kop 16 juli 2019 wilden vervoegen bij het Stadsdeel, afdeling ‘Jeugd’. Om te horen dat er al plannen waren omdat zich een criminele bende voor het buurthuis heeft gevormd. Tsja … die jongeren kennen we dus. Dat zijn dezelfde jongeren die door stadsdeel naar het buurthuis en Swazoom werden verwezen. Nu komt er een noodopvang jongerenkeet. Gerund door Swazoom.

Het kan ook anders. Het is niet dat we niks kunnen. Deze zomer kregen we voor het eerst een beetje financiën, via het buurtplatformbudget, en daarmee voor het eerst de gelegenheid WEL zelf wat te doen en te beteken. Wat hebben we van de grond getrokken, samen met de jongeren van de buurt? Een festival dat door de jongeren zelf in het teken van #LetsSTopTheViolence is gezet. Dit festival heeft brede waardering gekregen, en er wordt nu zelfs gevraagd of het naar andere gebieden kan worden ‘geëxporteerd’. ( https://hartvoordekbuurt.blogspot.com/2019/09/Shutdown1104-LetsStopTheViolence.html ) De buurt kan meer dan je denkt.



Dat is het soort aanpak, vanuit hart voor de buurt, die overal lijkt te worden gewenst. Maar dan is ook nodig dat er een andere insteek en houding komt ten aanzien van de inzet van de buurt en de rol van de tussen-organisaties die voor de buurt zorgen. Zie ook de blog https://hartvoordekbuurt.blogspot.com/2019/09/geen-right-to-challenge-maar-right-to-be-supported.html


Illustratie: emails waarin 

(overigens is 6 dec, de datum van het antwoord, dezelfde avond waarop de buurt werd gevraagd zelf de lead te nemen in processen https://youtu.be/er9ZfoJKCUo )




























Geen opmerkingen:

Een reactie posten