1 december 2018

WAT WE WILDEN ZEGGEN maar niet mochten...


WAT WE WILDEN ZEGGEN maar niet mochten... Donderdag 29 nov 2018. We hadden we ons tijdig en volledig juist aangemeld, en ontvingen ook bevestiging, om in te kunnen spreken bij onze stadsdeelcommissie Zuidoost. Ter plekke werd ons meegedeeld dat dat niet mogelijk was. Daarom deze inspreektekst onder andere zo gedeeld, zoals ook ge-emaild aan alle leden van Bestuur en Stadsdeelcommissie.

Inspreken over gebiedsplannen en -agenda, 29 nov 2018


Geachte leden van Bestuur en Stadsdeelcommissie

We hebben op de valreep kennis genomen dat de conceptgebiedsplannen en -agenda online staan. Er staan mooie zaken in, er is ook hard gewerkt aan het ophalen door velen.

Toch baren deze teksten ons nog grote zorgen, 3 minuten is te kort om uitputtend te zijn, maar ik benoem bijvoorbeeld:

Er wordt een participatie ladder neergezet, die begint bij zelf-organisatie en gaat tot informeren. Dat zelf-organiseren doen we nu al 2 jaar, tegen-de-wind-in, desondanks met succes en voordelen voor de Kbuurt. In de participatie paragraaf wordt desondanks niet op zelf-organisatie ingezet. Sterker nog, daar wordt participatieve democratie neergezet alsof participatie helemaal om besluitvormingsprocessen zou gaan. Die tijd zijn we toch echt voorbij. Ik vraag u ter harte te nemen hoe de RMO, de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling dit, en zaken als de fuik van het gelijkheidsdenken, al enkele jaren geleden afserveerde en ook aangaf hoe het anders kan..



De participatie paragrafen bevatten oud instrumentarium en denken vanuit de eigen overheidswereld, bestuurscentrisme. Daar komen we niet verder mee. De insteek van de commons gedachte in het coalitieakkoord, de transitie van Representatieve naar Contributieve democratie, het recht van initiatief om te stadmaken, te zorgen voor gemeenschapszaken, dat op te pakken en daarbij ondersteund te worden zonder gestuurd te worden mist totaal in de participatie-paragrafen. Deze plannen zijn niet in lijn met het coalitie akkoord.


Er missen in dat kader meer belangrijke elementen. We hebben in september 2018 een plan voor zelf-organisatie van onderop ingediend, en plan wat al lange tijd met de buurt is besproken en afgestemd en heel veel besparingen en voordelen kan opleveren, En aangeboden een pilot daarin te zijn voor heel Amsterdam. We stuurden u dat plan toen ook toe. We zien niets van dit plan in deze 2 documenten.

Budgetten moeten substantieel verschuiven van Overheid en tussenorganisaties naar bewonersinitiatieven. Er lijkt nu een perverse drijfveer bij tussen-organisaties om de hulpvraag in stand te houden ipv ons in kracht te zetten het zelf te doen, we hebben daar inmiddels vele voorbeelden van, en het houdt ons tegen. En overigens, waar kunnen we kennisnemen van die budgetten en daarop reageren? We hebben uberhaupt nergens nog getallen gezien.

We lezen in de adviesaanvraag van het Dagelijks Bestuur aan u; ‘’De gebiedsagenda is een belangrijk richtinggevend kader voor de gemeentelijke organisatie en wordt gebruikt om de gebiedspecifieke opgaven goed mee te laten wegen in specifieke beleids-keuzen die worden voorgelegd aan het college en de gemeenteraad.””

Echter de grootste uitdaging van het gebied en de gemeentelijke organisatie, namelijk de verandering die de overheid zelf moet doormaken, een overheid die ipv programma’s implementeren gaat leren participeren in onze initiatieven en zelforganisaties, staat er niet in. De systeemwereld zit vast. Zij dient krachten van de samenleving te versterken ipv programma s te bedenken en uit te rollen. De transformatie van de stad als regisseur naar commonsgerichte burgerinitiatieven is nodig. Dat vraag meer dan alleen van de burger participatieve democratie. Die hebben we hier de laatste jaren allang van het participatie -infuus af en aan het participeren gekregen. Nee, dit vraagt verandering aan de andere kant, aan de kant van de overheid zelf. De politiek durft eindelijk kant van bewoners te kiezen. Je kunt niet van ‘’het systeem’’ verwachten dat ze zelf met dit voorstel komen in de gebiedsagenda en het staat er dan ook niet, maar zie hier de taak waarvoor wij, de bewoners, u, uit ons midden, hebben gekozen. Voeg de transformatie van de overheid en wat daar moet gebeuren toe als eerste, als Prioriteit 0. Maak dit de hoogste prioriteit.


3 minuten is te kort om alle zaken in te brengen. Er is nog veel meer, zowel qua proces als qua inhoud. We zoeken dan ook de gelegenheid hierover in de komende twee weken voorstellen voor amendementen in te leveren die in uw advies kunnen worden meegenomen. Hoe kunnen we dat doen?

Dank u wel voor uw aandacht.





















NAWOORD Het is sindsdien bekend geworden dat, mede na aandringen van ons vorig jaar ( https://hartvoordekbuurt.blogspot.com/2017/11/bespreek-de-gebiedsagenda-in-en-met-het.html )  , er voor ons gebied als enig gebied in Zuidoost er een bijeenkomst zal zin over de gebiedsplannen Chapeau! In hoeverre dat alleen de onderste trede van de participatie ladder zal zijn''infomeren' zal moeten blijken.

Inmiddels hebben we de gebiedsplannen BijlmerOost van gesloten PDF’s naar open , samen bewerkbare documenten online omgezet en met de buurt gedeeld, oa via facebook : https://www.facebook.com/HartVoorDeKbuurt/posts/609056716211630
 Wij vinden dat dit soort processen een open co-creatie moeten kunnen zijn, en niet collaboratief, maar cooperatief.

CONCEPT GebiedsPLAN BijlmerOost (E, G en K-buurt) 2019 www.bit.ly/conceptplanbijlmeroost2019
CONCEPT GebiedsAGENDA BilmerOost 2019-2022 www.bit.ly/concept2019agenda2022bijlmeroost

Ook nog een extra document waar we alle opmerkingen over hoe dit PROCES is gegaan kunt neerzetten.
EVALUATIEDOCUMENT PROCES: over proces totstandkoming Gebiedsplannen www.bit.ly/procesevaluatiegebiedsplannen







Geen opmerkingen:

Een reactie posten