29 september 2019

Kan er een klokkenluidersregeling komen voor bewoners die misstanden aankaarten?

Moedig, dat is Astrid. Donderdag 26 sept 2019 spraken meerdere bewoners met Vrijwilligerscentrale Venzo in bij de stadsdeelcommissie over de hobbels in het subsidieverstreksysteem en - als je goed tussen de regels doorluistert - de machtspositie die aan de ambtenaar is toegekend in dat systeem. Hoor ook onze Astrid in https://youtu.be/3kKr8F0nkFY (ingekorte versie)




Andre Reeder van Venzo bevestigt ''Regelmatig merken we dat er afhankelijk van de ambtenaar verschillende interpretaties zijn''

SDC lid Sandra Grep (GL) kaartte de werkwijze van de ambtenaren aan en vraagt aan het Dagelijks Bestuur (DB) te onderzoeken. Immers het DB is de verantwoordelijke

Ook al geeft Andre nogmaals aan dat ambtenaren heel bepalend zijn in dit proces… En hoe belangrijk het ook is dat ze handelen in de geest van waar het allemaal om gaat. Participatie bevordering ipv ontmoediging.

Het DB geeft gelukkig aan het gesprek aan te willen gaan en dit te onderzoeken

Het wordt hoog tijd. We lopen er in Bilmer Oost vaak er tegen aan dat wat mensen zeggen meer bepaald wordt door hun afhankelijkheids relatie tav ambtenaren ipv door wat ze oprecht denken. En wie zich aan die ongeschreven regel niet aan houdt en zijn of haar mond roert, wordt ontmoedigd, in de ban gedaan, mensen om je heen van desinformatie over je voorzien. En hoe meer je daar publiekelijk je hart over lucht, hoe beter het dat systeem van  relaties uitkomt, want het helpt de rest -die wel meeloopt - in het gareel te houden. ''Zie je wel, iemand die niet mee loopt krijgt het verduiveld lastig.''

Het maakt ook dat minder mensen met je willen samenwerken. iedereen is bang voor zijn of haar eigen activiteitje in een gebied waar immers survival al heel lastig is. Want niet-samenwerken met mondige organisaties is natuurlijk een van de voorwaarden van de afhankelijkheidsrelatie.

In dat licht bezien is dat inspreken en dit schrijven dus geen slimme move. Maar de ommekeer moet ergens beginnen. Overigens is het zeker niet alle ambtenaren hoor, en laten we het niet te persoonlijk maken, Het is misschien meer een cultuur van werken, wellichtoverblijfsel uit de tijd van de grote golf aan immigranten. De ambtenaren namen toen de rol van ouders waar de nieuwkomers , die geholpen moesten worden, dus in de rol van ''de kinderen' kwamen. Voor die tijd en situatie heel begrijpelijk. Maar de kinderen zijn opgegroeid en zoeken nu een partnership, ipv een afhakelijkheidsrelatie, hoe goed ook bedoeld.

Meer met de ambtenaren aan tafel zitten, zoals ook bij het inspreken werd gesuggereerd, zou natuurlijk het omgekeerde van het gewenste effect hebben. Het kan incidenteel dan wel helpen, maar structureel bevestigt en verhoogt het juist hun invloed en daarmee zet je structureel de kar achter de wagen. De echte oplossing is een heel andere rol van overheid tav bewonersinitiatieven. Waarvan we weten dat dit bestuur zich keihard inzet en we dankbaar voor zijn.

En kan er niet een klokkenluidersregeling komen? Voor wie de toorn van het apparaat over zich af durft te roepen door WEL aan te kaarten dat het systeem voor hen niet werkt. We weten er alles van…. Al onze eigen subsidie aanvragen werden verdaagt precies de dag nadat we de participatiestaking uitriepen in de buurt. En alle tegenwind daarna met al diezelfde aanvragen ...tot aan de rechtbank toe inmiddels. Zo ontvingen we geen cent uit het budget voor gebiedsplan Bijlmer Oost 2018 budget terwijl steun aan Hart voor de Kbuurt specifiek in het plan stond.

Het klokkenluidersgevoel is erg groot. En de noodzaak voor een regeling en verandering niet minder.

PS Iedereen haalt het belang van transparantie aan: in dat kader zie ook https://hartvoordekbuurt.blogspot.com/2019/09/transparantie-open-die-black-box.html

PAS OP dit is een zeer ingekorte versie van een langere inspreeksessie die online in haar geheel te zien is via

https://youtu.be/tQfbCwrGuyc

Geen opmerkingen:

Een reactie posten