10 november 2019

Wie heeft bepaald dat er dit jaar ipv schijnparticipatie maar gewoon geen participatie is???

Vorig jaar was er al een storm van protest over hoe de gebiedsplanprocessen (niet) liepen.
Schijnparticipatie werd het genoemd...



En dit jaar?

in juli 2019 is een ‘’drop ons uw input’’ sessie geweest in de OBA voor de happy few die in staat zijn dit soort bijeenkomsten bij te wonen (en van te weten). Daar waren zeker een groot aantal sleutelfiguren die de belangen van grote delen van hun achterban en daarmee Zuidoost konden inbrengen. Maar het was ook nog het stadium van ‘’ophalen’’ zoals we er zoveel kennen in Zuidoost. Wat daarna een grote gesloten rode box van baksteen ingaat die stadsdeel heet.

En dan?

Wat er daarna gebeurt, de plan- en besluitvorming, is onthutsend !

We hebben het daarop volgend besluitvormingsproces opgevraagd bij stadsdeel, ontvingen deze tekst




Als je dat in een plaatje zet, dan zie je dit… Valt ook u iets op? .




Dit proces kan zo echt niet meer en is Zuidoost onwaardig !!

#A We roepen alle stadsdeelcommissie leden op hier aandacht aan te geven en het bestuur van de stad om te stoppen met mooie woorden te wegen en in notities op papier te zetten maar echte aandacht en daadkracht in te zetten als instrument om verandering teweeg te brengen.

#B Kan er een bestuursopdracht komen dat dit beter moet?

#C Het is belangrijk dat er een sterke ( en dus budgetair onafhankelijk) afdeling democratisering wordt opgetuigd in Zuidoost die de OVERHEID gaat helpen leren participeren.

immers

#1 Tel bij bovenstaande op bij hoe er geen transparantie en verantwoording wordt geleverd over uitgevoerde gebiedsplannen, en belangrijker, de financiƫn, de bestede gelden, ondanks diverse toezeggingen daartoe vanuit het dagelijks bestuur, ook aan de stadsdeelcommissie. https://hartvoordekbuurt.blogspot.com/2019/09/transparantie-open-die-black-box.html

#2 Tel ook bij bovenstaande op dat in het inmiddels door ons bemachtigde concept gebiedsplan BijlmerOost 2020 www.bit.ly/gebiedsplan2020bijlmeroost weer prachtige woorden staan over bewonersparticipatie, met vooral veel ‘’ophaalwoorden’’ als
‘’we gaan inventariseren,
‘’in kaart brengen’’,
 ‘’inspraak avonden’’.

We kennen het in Zuidoost. We noemen dit het fopspeen effect . Je mag wat zeggen en daarmee krijgen bewoners even een shotje goed gevoel.

Gezien het gebrek aan transparantie weten we niet waar de inputbergen die in de afgelopen jaren zijn ontstaan zich bevinden, maar het voelt alsof die net als ons afval worden ge-exporteerd naar ergens anders in de wereld en daar liggen weg te rotten. Weer meer ophalen is niet het punt, er wat mee DOEN daar gaat het om !

#3 Als je het participatie proces ziet naar de plannen toe, dan worden alle prachtige woorden die in zo’n gebiedsplan staan over ''participatie'' toch in een klap ongeloofwaardig? Het gaat er niet om wat de overheid schrijft, het gaat erom wat de overheid DOET. Als dit dus is wat de overheid doet, na een storm van protest vorig jaar, gooi dan alle prachtige woorden gerust in de participatie-open-haard.

Het is kennelijk vooral de OVERHEID die moet gaan leren participeren.

In een gebiedsplan moeten toch die dingen komen die het grootste verschil gaan maken?
Maak de verandering van de overheid dan een van de focusopgaven. Dat gaat een groot verschil maken.

Het is natuurlijk lastig voor een systeem om te erkennen dat het verandering nodig heeft en dat in gang te zetten, budget voor vrij te maken etc. Het is daarom heeeeel belangrijk dat er een sterke en onafhankelijke afdeling democratisering met echte tanden wordt opgetuigd in Zuidoost die de OVERHEID gaat leren participeren en steun geeft aan al die ambtenaren. want dat zijn er ook velen, die zich nu al inzetten voor nieuwe manier van werken.




(zie voor hele document https://hartvoordekbuurt.blogspot.com/2019/11/als-buurtcollectief-zelf-gebiedsplanparticipatie-organiseren.html)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten