18 juli 2021

van ''praten over wat werkt'' naar ''proberen wat werkt''



We deden een eerste VUILCONTAINER BEZETTINGS ACTIE in Kolfschotenstraat, K-buurt. Als uitprobeeractie.


Naast de actie zelf, die interessant is en een zeer wezenlijk groot probleem adresseert, zie hieronder, illustreert deze actie iets anders, namelijk een werkwijze die we hanteren die wezenlijk verschilt van wat gebruikelijk is.


in plaats van ''praten over wat werkt, proberen wat werkt''


Het is overigens niet dat of het probleem, of deze mogelijke oplossingsrichting zomaar uit de lucht komt vallen.


Het is een inmiddels lang opgebouwde ervaring van kennis in de buurt. Daar hoef je geen avondje ophaalsessie voor te organiseren. Dat is inmiddels een 4 jaar lang durende ophaal sessie, door alleen al regelmatig door de wijk te lopen en te kijken en met mensen te spreken. En talloze avonden over grofvuil bij te hebben gewoond waar iedereen vooral klaagt ''dat er iets moet gebeuren''. Terecht. 

En praten met de mensen van de ophaaldienst ''wat zou het meeste helpen'' . Item nr 1: die eerste zak die als een ''broken window effect'' er weer meer aantrekt''. Item nr 2 ''container adoptanten'' . 

Dan vraag je een kaart bij de gemeente op van containeradoptanten, en dan zie je dat in Kortvoort er geen enkele container adoptant op de kaart staat.


Het is niet dat we het hele probleem kunnen oplossen, maar je kunt wel kijken naar wat je wel kunt doen. Met de nadruk op het woord ''doen''.


We hadden ongetwijfeld vooraf met heel veel partijen kunnen afstemmen, overleggen, een heel plan maken met datums wanneer we waar gaan staan etc. Hebben we niet gedaan. Er was energie van bewoners die kakkerlakken aantroffen, dat hebben we ondersteund door met hen iets op te zetten wat ze zelf konden uitvoeren. Gewoon kijken wat er dan gebeurd omdat je ervaring inmiddels zegt dat je 80% in de goede richting zit. [We hebben ook eerder een anti-bijplaatsing campagne gevoerd in oa Nw Kempering)


Onze leerervaring is inmiddels dat de hoeveelheid tijd van bewoners inherent beperkt is. Alles wat je inzet op afstemming, kun je niet aan uitvoering besteden. Met als gevolg dat uitvoering het ondergeschoven kindje wordt. Wat als je eens los laat dat het helemaal goed moet gaan. Maar je gaat gewoon wat doen, doen waar de energie zit. en gaat leren, zodat je OF zegt ''dit hebben we geprobeerd, het was niets'' OF je zegt, ''nog een keer, maar dan weer beter''.


Zo komen we stapjes verder...
Agile heet het ook wel: zie https://youtu.be/NJSSZYGIxDo en  http://hartvoordekbuurt.blogspot.com/2018/04/wat-is-agile-werken-purpose-over-proces.html en 


Hier nog even de actie zoals we die aankondigden op de dag zelf


- bewoners zijn HELEMAAL KLAAR met deze zooi!







Dat er recent kakkerlakken in Kortvoort werden aangetroffen in woningen was de druppel die de emmer deed overlopen.

Bewoners starten nu een ‘’container-bezet-actie’’ om mede-buurtbewoners te wijzen op het belang van vuilniszakken IN de container doen. Vuilniszakken die ernaast staan trekken weer andere vuilniszakken aan en vogels die deze vakkundig opentrekken, met ratten en kakkerlakken tot gevolg.










Als bewonersorganisatie Hart Voor de Kbuurt ondersteunen we de bewoners met deze actie.


De situatie en de actie werd vorige week op de grote bewonersbijeenkomst K-buurt besproken https://youtu.be/_zE841v5pFE .
Vandaag meteen veel positieve reacties van buurtbewoners


Er wordt ook informatie gegeven over container adoptant zijn en waar mogelijk container adoptanten geworven.









En het resultaat?

#1  4 bewoners hebben zich gemeld om container adoptant te worden van deze container. Dat werkt dus.
#2 ''Minder bijplaatsingen'' moeten we gaan kijken, zal een langer traject zijn. Maar gezien de bijval van bewoners, is er een goed begin gemaakt!
#3 buurtbewoners die zelf actief zijn geworden in hun buurt

Dus op naar de volgende container ! 

UPDATE:
volgende contaner leverde ook 4 adoptanten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten