6 mei 2017

Bewoners serieus nemen, kan dat een meetbaar doel worden?


Wat bedoel je nou ‘Bewoners worden niet serieus genomen '. Er wordt toch vaak gevraagd naar onze mening en die mogen we toch geven?’

Het is net als met 'democratie': het gaat er niet om of je mag stemmen, het gaat erom of je stemt telt.

Een (niet zo) mooie illustratie was donderdagavond 13 April 2017: een presentatie van de aanpak door het team K-midden (die een communicatiebureau hebben aangetrokken ter ondersteuning) aan betrokken bewoners. (zie ook blogpost www.bit.ly/blogpost13aprilvertrouwenafwezig )

Er werd een kaartje van het gebied gepresenteerd met waar wat aan fysieke inrichtingsplannen te doen is. (zie links, rechts door mij met toevoeging)


Als je nu weet dat bewoners EN in september 2016 massaal hebben gedemonstreerd om een goede openbare ruimte te krijgen; het hele gebied rondom het metrostation integraal aangepakt, er vervolgens unaniem door SDZO een amendement daarvoor is aangenomen EN bewoners op 8 maart massaal zijn gaan inspreken in de Stopera  ( www.bit.ly/samensterksamenkbuurt ) met als resultaat dat wethouder en gemeenteraad op 29 maart akkoord hiervoor hebben gegeven en hier extra voor in de geldbuidel tasten.

Dan zou je TENMINSTE verwachten dat er een cirkel staat om dat gebied (rondom het metrostation) en er een aanpak wordt geschetst (bv een quickscan naar alle opties) hoe tot realisatie te komen.

Hoe simpel kan het zijn?

En dit was dan nog maar een van de zaken, maar toevallig een die heel visueel is te  communiceren. Er was die avond van 13 april niets wat ook maar aanhaakte bij en uitging van het realiseren van bewonerswensen. Aan de ambtenaren als mens ligt het niet maar iets gaat er structureel mis.

HartvoordeKbuurt heeft onder de aanwezigen van de buurt een debriefing gehouden en daarbij een klein poll  (www.bit.ly/kbuurtminipoll heeft details) gedaan
 Wat bewoners niet zoeken is nu ineens een cirkeltje op een kaartje. Wat ze zoeken is een overheid die zich inspant met en voor bewoners het best mogelijke te doen. Dan krijg je vanzelf dat cirkeltje namelijk.

In plaats van als 'overheidskolom' haar eigen doelen 'no matter what' na te jagen. Zelfs als bewoners van hun rechten gebruik hebben gemaakt om de kaders anders te krijgen, ambtenaren dat kennelijk niet 'omarmen' (eufemisme). Bewoners voelen zich vervolgens 'terug bij af'. 

Is het raar dat mensen hier in Zuidoost 'participatiemoe' raken? Soms denk ik dat een deel van de overheid dat wel fijn vindt. Want dan kan ze haar eigen doelen halen zoals aantallen woningen in een bepaalde tijd. Het voelt als een stoomwals die over je heen rijdt terwijl je ondertussen wordt verteld toch echt het gevoel te moeten hebben dat je aan een ronde tafel zit.

Wanneer wordt 'het luisteren naar bewoners' in een haalbaar en meetbaar doel vertaald? Of is dat bij de verkiezingen wanneer iedereen zich afvraagt waarom het opkomstpercentage in SDZO toch weer zo laag is? Voor mij geen vraag meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten