14 april 2018

Wat is ''Agile'' werken? Purpose over proces...

high productivity, continuous innovation, deep job satisfaction and customer delight

Agile heeft zich -wereldwijd- allang bewezen: Agile werken is dé manier van werken van de toekomst. Of eigenlijk al van het nu. Het komt oorspronkelijk uit de software-industrie en vindt steeds meer intrede in andere sectoren . Veel grote ondernemingen hebben de principes van het agile werken ingevoerd, en met succes. Wendbaarheid, meedenken, samenwerken, efficiency, motivatie, kostenbeheersing: stuk voor stuk concrete resultaten van agile werken.

Organisaties die werken volgens de agile principes stellen concrete resultaat boven papieren werkelijkheden en processen en werken nadrukkelijk samen met hun klanten. Agile werken is gericht op het inperken van risico's, legt de focus op leren en concrete resultaten. Onderliggend is een manier van denken en werken die gericht is op het beter om kunnen gaan met onzekerheden en daar meer grip op krijgen zodat uiteindelijk met dezelfde energie meer resultaat kan worden geboekt dan de traditionele, procesgerichte organisaties.

Agile bestaat uit vier principes.

Mensen en hun onderlinge interactie boven processen en hulpmiddelen

Werkende output/echte resultaten
boven allesomvattende documentatie

 
Samenwerking met de klant boven contractonderhandelingen

Inspelen op verandering boven het volgen van een plan

Natuurlijk wordt er ook rekening gehouden met wat hierboven steeds aan de rechterkant staat vermeld, maar er wordt meer waarde gehecht aan wat aan de linkerzijde wordt genoemd.

De principes van het manifesto vormden een uitwerking van ideeën die halverwege de jaren negentig ontstonden in de IT industrie, als reactie op bijvoorbeeld de waterval planmatige projecten en ontwikkelmodellen. Die modellen werden ervaren als bureaucratisch en traag. Al doende leert men vaak maar dat leren kon niet worden verwerkt in de projectplannen. Dit belemmerde de creativiteit en effectiviteit van ontwikkelaars en resulteerde in sub-optimale resultaten voor de hoeveel geld die beschikbaar was.

Managementstrateeg Denning noemt hetzelfde concept onder een andere naam:

Radical Management  is a way of managing organizations that generates at the same time high productivity, continuous innovation, deep job satisfaction and customer delight. Radical Managementsm is fundamentally different from the traditional management zie ook bv clip 





Zie ook: http://labs.openviewpartners.com/scrum-for-non-technical-teams/#.W_MTYjhKjBQ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten