Je kunt beslissen tot je een ons weegt, het is vaak de uitvoering in de verkokerde overheid gericht op eerlijk waar het mis loopt. Er worden overal de hele tijd alllemaal beslissytemen bedacht en top-down opgetuigd waar je dan aan mee mag doen. Maar het tweede orde effect op de energie van de mensen die zelf initiatief nemen, en het effect op de sociale infrastructuur van onderop die er vaak allang al is, wordt over het hoofd gezien. Volgens het systeem zou het systeem moeten klopppen, hebben mensen eindeloos tijd hun burgerplicht te voldoen, etc.
Een voorbeeld is het verschil in benadering van de buurtbudgetten: In Noord en Nw West is er budget voor de buurt om via beslissytemen te besteden. Op zich prachtig, maar zo'n projectencarrousel creƫert geen duurzame infrastructuur om bewonersmacht te collectiviseren.
Bij ons hanteren we een heel ander model, en zijn we het budget in gaan zetten als buurtplatformbudget, om een duurzame sociale infrastructuur van onderop te bouwen die voor de buurt kan zorgen en mensen een stem geven die je vaak niet hoort of ziet. Zie daarvoor de presentaties wat dat teweeg kan brengen, voor het behoud van onze metrolijn, voor het behoud van een gemeenschappelijk plein als centrum van de buurt, voor de jongeren van de buurt, voor de gehandicapten en integrale toegankelijkheid , voor de Afrikanen van de buurt, etc.
Recent mocht ik twee voordrachten doen hierover
In Pakhuis de Zwijger waar een plan over ''Verenigde staten van Amsterdam'' werd besproken. Wat een parallelle sociale infrastructuur vanuit de beslisdemocratie de wijk in zou slaan en daarmee een (ontkrachtend) tweede orde effect heeft op de sociale infrastructuur die er al is. Het ''Kuifje in Afrika'' effect. Dat plan kan beter.Presentatie: www.bit.ly/verenigdebuurtenamsterdampresentatie ,
Video: www.bit.ly/videoverenigdebuurtenamsterdam25feb2020
In de ''Jungle'' in oost van het Kennisnetwerk Amsterdam over ''Zeggenschap en Eigenaarschap''
Omdat we vrezen dat ook onder deze bestuurscoalitie in de stad we als experiment eenmalig en dankzij het buurtbudget mochten laten zien wat we kunnen, maar volgend jaar wordt ingezet op de beslisdemocratie ten koste van de doe-democratie en zodat alle geinvesteerd maatschappelijk kapitaal bij ons weer verloren gaat.Presentatie: www.bit.ly/presentatiehdvk3maart2020kennisnetwerk
Video: www.bit.ly/videohvdk3maart2020kennisnetwerk
Doen wij niet PRECIES wat de stad nodig heeft? En wat in het Coalitieakkoord staat?
Als de stad ons budgetair onderuit haalt, wat zegt dat en wat doet dat?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten