29 december 2020

Het systeem kent geen liefde, terwijl liefde in de echte wereld echt nodig is, en een schaars goed om te koesteren








Veroordeling omdat een moeder haar kind helpt. Het systeem draait door. Wat betekent dat voor al die mensen in Zuidoost die andere mensen helpen? Zijn die nu ineens illegaal bezig?


Nog even en we zijn weer bij de toeslagen affaire. Zo werkt het systeem nu eenmaal. Kent vooral haar eigen rechtmatigheid logica. Kent wel processen maar kijkt niet naar uitkomsten.

De ombudsman metropool Amsterdam, Arre Zuurmond, roept het al jaren: durf eens minder in te zetten op rechtmatigheid en meer op doelmatigheid. De recente toeslagen affaire liet het WEER zien. De menselijke maat was volkomen weg. Het systeem kent altijd haar eigen logica



Het systeem zou vast het liefst zien dat er eerst een verkiezing was wie pakketjes mag/moet krijgen, en dat je daartegen in beroep kunt gaan als je geen pakketje krijgt, of een proces om te checken en melden tegen wie een pakketje krijgt die in de bijstand zit. Of dat iedereen het uitdelen alleen doet als het in het gebiedsplan staat, ahw orders van de systeem overheid uitvoeren. Gebiedsplannen en systemen die door ambtenaren en systeem bedenkers zelf zijn gemaakt zonder inspraak van bewoners, maar die de mensen die zorgen voor mens en buurt niet passen.



Conformeren is altijd het devies. De overheid staat boven de bewoners, bewoners dienen de overheid, in plaats van een overheid die dienbaar is aan de mensen , als ondersteuner en oplosser van problemen.



Maar met het systeem ipv de mens als hoogste doel werkt het dus niet meer. Althans , niet voor de mensen. En erger nog, niemand steekt meer een hand uit. Het systeem gaat er van uit het aanbod aan helpers eindeloos is, terwijl het in praktijk een schaars goed is, wat constant onder druk staat wegens demotivatie, altijd constante tegenwind, zeg maar gerust windkracht 10, omdat ze niet ''in het systeem passen'' Duuuh dat is de point, ze doen precies die dingen waar het systeem steken laat vallen. Terwijl waar het systeem ECHT aan zou moeten werken, is zorgen dat niemand meer voedselpakketjes nodig heeft.



Moeten we het systeem met systeemmiddelen terugvechten? Iedere ontvanger van elke donatie in Zuidoost dat opgeven bij zijn/haar bijstands manager, en het systeem zal snel vast lopen in haar eigen administratie complexiteit.



Dat is helaas niet realistisch. Wel moeten we onze volksvertegenwoordigers blijven aansporen te durven zien wanneer het systeem bezig is voor het systeem en haar logica, en wanneer we moeten durven vertrouwen op mensen die het verschil maken voor andere mensen, opdat de 4-de macht, het systeem, ''in-check'' blijft. Elke keer als u hoort ''er is geen maatwerk mogelijk'', of ''alleen zo is het eerlijk'' -> wees een gewaarschuwd mens. Eerlijkheid is een proces, en wie kan daar tegen zijn? Tot je kijkt naar resultaat. In theorie zijn theorie en praktijk gelijk. In de praktijk niet. Echte mensen in de echte wereld kunnen ''rechtmatigheid'' niet eten. Ze kunnen wel eten als hun probleem wordt aangepakt en opgelost.



Overmorgen wordt de subsidie stekker uit Hart voor de Kbuurt getrokken, ook zo'n systeem logica, terwijl iedereen zegt dat mens en buurt hier echt beter worden van wat we doen. Maar niemand kijkt naar de demotivatie die dit teweeg brengt hier bij mensen die uit zorg en liefde voor de buurt bezig zijn (geweest). Het systeem kent immers geen liefde, terwijl liefde en zorg in de echte wereld echt nodig zijn, maar niet vanzelf komen.



Binnenkort krijgen we de discussie over buurtbudgetten in Zuidoost waar ''het systeem'' hier recent ook zijn eerlijkheid machine op heeft losgelaten met een voorstel dat heel Zuidoost zou moeten gaan stemmen. Prachtig in theorie, voorspelbaar een drama in praktijk. Hou je vast, doe je gordel om, dat gaat net zo'n rollercoaster worden.

1 opmerking:

  1. Dat wordt een nog iets steviger participatie staking, waar zijn we in hemelsnaam nog aan het trekken en duwen? Vincent hart onder de riem van de Kbuurt

    BeantwoordenVerwijderen