14 februari 2022

4 buurtplatformen stellen zich videovoor aan Stadsdeelcommissie in het kader van buurtplatformrecht






Amsterdam, 14 februari 2022

Beste leden van de stadsdeel commissie Zuidoost,

Met deze notitie willen we graag extra informatie geven die betrekking heeft op het ongevraagd advies ‘’Proeftuin Buurtplatform’’ wat bij u voor ligt voor donderdag 17 februari 2022.



Zoals jullie misschien nog weten zag Hart voor de K-buurt eind 2020 een subsidie gat op zich afkomen. We hebben destijds niet alleen voor onszelf willen opkomen, maar zijn aan de slag gegaan voor alle buurten in de brede stad, met een noodkreet voor een buurtplatformrecht. Zo zijn we vanuit Zuidoost richting stad iets aan het brengen qua participatie en de georganiseerde bewoners in kracht. Iets wat helemaal van onderop is ontstaan.



Dat is december 2020 goed opgepikt door de gemeenteraad die een zeer breed gedragen motie heeft aangenomen om te onderzoeken hoe een buurtplatformrecht de zelforganisatie en participatie kan verbeteren en een kader daarvoor te scheppen.



De opzet van dat alles heeft echter veel langer geduurd dan wij verwachtten. In november 2021 kwam er weer vaart in in het kader van bespreking buurtrechten in de gemeenteraad, zie inspreken. Er wordt nu een Proeftuin opgezet, denk maar een pilot, over het buurtplatformrecht met tien buurten uit de brede stad Amsterdam.




Vier van deze tien buurten bevinden zich in Amsterdam Zuidoost, waarmee Amsterdam Zuidoost goed vertegenwoordigd is. Dat betekent zeker niet dat er niet meer potentieel is in Zuidoost op dit gebied, maar we moeten ergens beginnen. En we zijn sowieso bezig met alle buurten om samen elkaar te versterken, iedereen kan meekijken. Stichting !Woon begeleidt dit project stedelijk.


Hieronder linkjes naar video’s waarmee de 4 beoogde deelnemers uit Gein, F-buurt, H-buurt en K-buurt zich voorstellen.


Het idee is dat in deze proeftuin geleerd wordt wat een buurtplatform brengt en wat een buurtplatform nodig heeft. En wat / of het helpt als een buurtplatform een vorm van erkenning heeft doordat de status buurtplatform wordt toegekend aan een organisatie die zich daarvoor aandient.



Tegelijk en daarvoor vinden we het heel belangrijk dat de representatieve democratie, jullie, hier een functie in hebben. Jullie kennen de buurten en weten of de (netwerk)organisaties die zich aanbieden ook echt een verbindende partij in de buurt zijn en of ze echt zorgen voor de buurt en daarmee de uitdaging kunnen aangaan een rol als buurtplatform waar te maken. Waarbij nogmaals aangetekend, wat dat precies inhoudt zal lerenderwijs worden ingevuld.




Het is de bedoeling dat - zoals dat in Action Learning gaat - de platformen zowel van elkaar leren, als dat ervaringen worden opgetekend.



De totale proeftuin, om hopelijk te kunnen komen tot een gemeentelijke verordening, is voorzien een jaar te duren. De bedoeling is om in de komende coalitievorming al wel iets te kunnen meegeven voor de komende coalitieperiode. De platformen starten immers gelukkig niet van nul, er is al veel ervaring en dat kan nu gestructureerd worden en ingebracht in hoe Amsterdam beter gaat functioneren als buurtplatformen in staat worden gesteld hun rol beter waar te maken.




Omdat we op dit moment er geen ander instrumentarium kennen dan een advies wat doorgeleid wordt naar het College, zouden we het op prijs stellen als jullie via een advies over ons 4én jullie kennis en wijsheid hierover zouden willen inbrengen in dit proces.



Mochten jullie of suggesties hebben vragen dan weten jullie ons te vinden





Voor Zuidoost stellen uit de volgende 4 buurten zich deze organisaties/samenwerkende netwerken voor:


Gein - Bewonersplatform Gein : https://youtu.be/md0VSzLTyRk






H-buurt Community Land Trust: https://youtu.be/xJF9cOO1-_I




K-buurt Hart voor de Kbuurt https://youtu.be/CgIvDT2O9zQ





F Buurt Stichting Shain https://www.nhnieuws.nl/nieuws/260132/annemarie-brengt-amsterdamse-f-buurt-bij-elkaar-ik-vind-het-fijn-om-mijn-omgeving-mooier-te-maken






Geen opmerkingen:

Een reactie posten